Het belang
van spel

Spelen we spelletjes om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur, om psychologische en fysieke stress los te laten, om ons geluk te testen en de opwinding van risico te ervaren? Of spelen we om sociale interactie te bevorderen, tijd te doden, of competitie aan te gaan?

De redenen zijn divers, maar één ding is zeker: spelen is een fundamenteel onderdeel van ons mens-zijn. Het helpt ons te leren, te communiceren, te denken, en samen te werken. Het laat ons zien hoe uniek we zijn als individuen en biedt een uitlaatklep voor onze basisbehoeften, zoals fysieke activiteit, sociale verbondenheid en zelfontplooiing.

balance handshake schedule sentiment_excited

Spelen bevordert gelijkwaardigheid, versterkt sociale banden en biedt een laagdrempelige manier om tijd door te brengen met anderen.

Door te spelen leren we waardevolle lessen, zoals geduldig wachten, omgaan met verlies, plannen maken en keuzes maken. Het breekt het ijs van sociale interactie en helpt ons elkaar op een dieper niveau te leren kennen. Bovendien is spelen een effectieve manier om verveling te doorbreken en geluk te vergroten.

Onze drang om te spelen is diepgeworteld en essentieel voor onze ontwikkeling. Het stelt ons in staat om onze basisbehoeften te vervullen en onze competenties te ontwikkelen. Door intrinsiek gemotiveerd te zijn, vinden we plezier en groei in activiteiten die we leuk vinden, zonder dat de nadruk ligt op het nut ervan (er ‘moet’ immers al zoveel). Het streven naar excellentie kan ons motiveren, maar het is belangrijk om te beseffen dat de beste willen zijn niet het enige is dat telt.

Wat echt van belang is, is het proces van leren, groeien maar vooral genieten van het spel.