Spelend werken

Op de werkvloer draait het niet alleen om hard werken, maar ook om spelen! Ja, echt waar! Spelen en werken gaan hand in hand en brengen talloze voordelen met zich mee. Gelukkig zie je tegenwoordig op veel werkplekken leuke speelmogelijkheden zoals tafeltennis, tafelvoetbal, snooker, en zelfs klimmuren en glijbanen. Maar laten we eerlijk zijn, we maken er niet altijd optimaal gebruik van, en dat is zonde!

Meld je aan!

Het tegenovergestelde van spelen is niet ‘werken’. Het is depressie.

Burn-outs en werkgerelateerde stress zijn tegenwoordig helaas niet ongewoon. Het is niet vreemd als iemand langere tijd afwezig is vanwege deze klachten. Daarom is voldoende ontspanning op het werk enorm belangrijk.

Spelen is Ontstressen

Onderzoek toont aan dat autonomie essentieel is voor het voorkomen van burn-outklachten. Autonomie betekent simpelweg het vermogen om je eigen keuzes te maken, en dit heeft een grote invloed op hoe fijn je je voelt op je werk. Stress ontstaat wanneer we het gevoel hebben de controle te verliezen. Spelen bevordert autonomie omdat we tijdens het spelen puur op onze eigen wil handelen.
 Bovendien helpt spelen je te ontspannen. Je hoeft even helemaal niets te doen behalve genieten, ongeacht het resultaat van het spel. Spelen zorgt ervoor dat je je volledig kunt losmaken van de dagelijkse stress, zowel thuis als op het werk.

Studies tonen aan dat medewerkers die spelen op het werk:

  • Meer ontspannen en veerkrachtiger zijn.
  • Een groter netwerk binnen het bedrijf hebben.
  • Met meer plezier naar hun werk gaan.
  • Beter betrokken blijven.
  • Flexibeler denken.
  • Worden gestimuleerd om creatief te handelen.

Wat kun je als werkgever doen?

Natuurlijk moeten medewerkers zelf ook verantwoordelijkheid nemen voor het voorkomen van werkstress, maar werkgevers kunnen hier zeker bij helpen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van speelmogelijkheden op de werkvloer zoals een pooltafel, KLASK, air hockey, tafelvoetbal, JENGA, of UNO. Deze kunnen dienen als afleiding voor medewerkers die langdurig hebben gewerkt of intensieve vergaderingen hebben gehad. Spelen is niet verplicht, maar voor degenen die behoefte hebben aan ontspanning kan een pauze om even te spelen echt helpen. Ze zullen merken dat ze zich daarna beter kunnen concentreren. Vooral medewerkers die de hele dag scherp moeten zijn, bijvoorbeeld vanwege klantcontact, hebben hier veel baat bij. Probeer het zelf uit en ervaar het verschil!

Play-off op de werkvloer

Een tafeltennistafel op de werkvloer is misschien niet genoeg om mensen aan het spelen te krijgen. Soms hebben ze een duwtje in de rug nodig. Het organiseren van een toernooi of een interne competitie tijdens de vrijdagmiddagborrel is een geweldige oplossing (en mensen leren elkaar ook nog eens op een andere manier kennen)! Maar je denkt misschien, organiseren kost tijd en wie gaat dat doen? Geen zorgen! Met de Event Manager van Play-off regel je eenvoudig een toernooi of competitie en via de Play-off app kunnen alle werknemers zich makkelijk aanmelden en ontvangen ze herinneringen wanneer ze moeten spelen en tegen wie.

Toch graag uitbesteden of direct een grotere aanpak nodig?
Dat kan natuurlijk ook. We denken altijd graag met je mee.

Laat ons weten wat je wensen zijn via info@play-off.nl en we nemen contact met je op.

Meld je aan!